donderdag 28 februari 2019

Ziektebeeld: Longontsteking / pneumonie

Het is een infectie van het longweefsel. De kleine vertakkingen van de longen en de longbaasjes zijn dan ontstoken. Het woord pneumonie komt van het Griekse woord pneuma dat zucht of adem betekent.

Je kan een lichte of een zware longontsteking hebben. Dit is afhankelijk van de grootte van de ontsteking. Zowel 1 van de longen of beide longen kunnen ontstoken zijn. Als allebei de longen ontstoken zijn wordt er gesproken over een dubbele longontsteking.

Vormen
-          Lobaire pneumonie: bij deze vorm zijn er 1 of meerdere longkwabben ontstoken, dit is de klassieke vorm van longontsteking
-          Bronchopneumonie: hierbij verspreidt de ontsteking zich van de kleine bronchiën naar de longblaasjes. Iemand met bronchopneumonie heeft meestal eerst bronchitis gehad.
-          Interstitiële pneumonie hierbij zijn ook het bind- en steunweefsel van de longen ontstoken.
-          Atypische virus pneumonie: de ontsteking is veroorzaakt door een virus, zoals influenzavirus, het rinovirus of het pra-influenzavirus. Dit type longontsteking wordt niet altijd herkend, omdat het erg op de griep lijkt.

Oorzaken
Een longontsteking kan veroorzaakt worden door een virus, mycoplasma of bacteriën.

Gevolg
Vaak ontstaat een longontsteking als gevolg van een andere ziekte. Het kan een complicatie zijn van een zware griep, kinkhoest malaria of mazelen. Ook kan het ontstaan door een ernstige ziekte, zoals kanker of een immuunstoornis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten