zaterdag 31 augustus 2019

MondholtekankerDit is een vorm van slijmvlieskanker. Het ontstaat meestal vanuit de tong of de mondbodem, in enkele gevallen vanuit het wangslijmvlies. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral boven de 50 jaar.


Oorzaken en symptomen
Roken en alcohol gebruik kunnen een aandelen hebben in het ontstaan. Maar ook kauwen op tabak of betelnoot en soms humane papilloma virus (hpv) kunnen een rol spelen. Als mond-, keel- of longkanker in de familie voorkomt is het risico op krijgen groter.
De klachten die je kunt krijgen zijn zweertje in de mond dat niet geneest, pijn die soms uitstraalt naar de oren, kauw- en slikklachten en zwellingen in de hals. Met een kunstgebit kan het voorkomen dat deze niet meer past.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door: een bloedonderzoek, mri-scan, röntgenonderzoek, echografie, punctie, biopsie, schilwachtklierscintigrafie (sentinele node), pet- of ct-scan.

Behandeling
Dit hangt er vanaf wat voor type tumor het is. Het kan door middel van: chirurgie bij mondholtekanker, photodynamische therapie (pdt), radiotherapie bij hoofdhalskanker, chemotherapie of immuuntherapie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten