maandag 18 november 2019

Mijn fietsangst en de strijd om het te overwinnen #1Hallo allemaal, vandaag een compleet ander artikel dan anders. Dit keer helemaal persoonlijk met daar in mijn ervaring en hoe ik aan mijn fietsangst ga werken.
Overzicht oktober 2019.Maar eerst ook al is die toch wat wazig geworden, een stukje van mijn nieuwe fiets. De Gazelle Puur NL met terug trap rem.

Nu het verhaal. Voor mij best wel pijnlijk en emotioneel om het te noteren maar het is volgens mij wel goed voor het proces. Mochten jullie nog tips hebben laat het dan zeker achter bij de reacties daarmee helpen jullie mij en anderen want het komt volgens mij vaker voor dan je zou denken in Nederland fiets land.

Mijn oude fiets heb ik voor mijn verjaardag gekregen toen ik in de 1ste klas van de middelbare school zat dit is inmiddels bijna 12 jaar gelden. Het is een goudkleurige Gazelle fiets ook met terug trap rem, doordat ik niet kan omgaan met handremmen dat even voor de duidelijkheid.
Al snel kreeg ik complimenten van mensen om mij heen en van een andere klasgenoot een jaloerse blik (de fiets heeft nog lang geserveerd gestaan bij de fietsenmaker) doordat zij ook die fiets wou maar dat hij al verkocht was en niet meer werd gemaakt. Binnen een paar weken had ik daardoor een kras op het fietsfreem (werkelijk waar geen idee hoe je het moet spellen maar oké) waarschijnlijk maar niet zeker daar haar of haar beste vriendin, ik besteedde er gewoon geen aandacht aan dat leek mij het beste. Ook kon ik vaak mijn fietszadel schoonmaken doordat deze onder getuft was of was besmeurd met wat anders. Nu dat ik er zo over nadenk hoe kinderachtig kan je zijn gewoon. Dit ging gelukkig allemaal weer over tegen het einde van het schooljaar.

Dit was ook gewoon de periode dat alles nog gewoon goed ging.

Het was in de tussentijd alweer 4 jaar later en ik ging naar het mbo. In de tussentijd had ik wel dat mijn handvatten vervangen waren doordat er 1 los schoot tijdens het fietsen en ik keihard tegen een stenen paal die vast in de grond staat klapte en het stuur keihard in mijn buik kreeg. Dit heb ik wel even goed gevoeld. Verder wel eens een lekke band maar dat is normaal.

Maar langzaam gebeurde er toch dingen ik weet niet van alles meer wanneer het is gebeurd vandaar dat het toch maar een soort van opsomming gaat worden.

Diverse fietszadels versleten, ook dit gebeurt gewoon, zeker als je toch wel aan te zware kant bent. Dan gaat het wat harder.
Met een storm dat mijn schooltas tegen mijn stuur aan kwam en ik de controle verloor gelukkig voor mij althans dat ik tussen de brandnetels tegen een put deksel aankwam die ongeveer 10 cm hoger was, gevolg ik heb zeker 15 minuten bewusteloos tussen die brandnetels gelegen, hersenschudding. En het lachwekkende ervan docenten die je afwezig gaan zetten ook al ben je er maar zit je achter in de klas in plaats van voor in de klas (geen vaste plekken) doordat je je gewoon weg beroerd voelt. Werd wel goed opgevangen door een paar klasgenoten. Schooltas had het niet overleefd. Verder geen schade aan de fiets alleen een hersenschudding tas is gewoon te vervangen.
Diverse keren spaken gesprongen (ook dit gebeurt als je te zwaar bent voor je fiets, een fiets kan eigenlijk maar maximaal 90 kilo aan had ik ergens gelezen toen ik het opzocht). 
Ik ben een keer aangereden door een auto, waarbij ik mijn voet net op tijd weg kon trekken, achter wiel was verbrijzeld (dit had toen met mijn voet en been kunnen gebeuren) auto is zou is niet zo zijn doorgereden.
Een keer gevallen van een brugje in de bocht, pols net niet gebroken maar zwaar gekneusd, bleek wel een scheurtje te zijn geweest maar dat was al mooi genezen.
Een keer aangereden door een kind op de fiets bij een bocht waar je moet bellen doordat je niks ziet, kind had niet terug gebeld waardoor ik dacht kom niemand aan en in de bocht bam. Ik lag klem tussen 2 fietsen. Fiets markeerde weer niks, ik helemaal beurs, door mijn enkel gegaan en dan nog gaan werken in de zorg. Kon de mensen niet eens meer helpen en in de huiskamer kon ik ook niet helpen met het eten zo gezegd alles deed zoveel pijn zelfs nog na pijnstillers.
Naar huis kunnen lopen vanwege een verbogen voorband en een lekke achterband, leuk de fietsenstalling bij de Haneprij, dit was ook nog in de zorg maar daar is een draaiwind en ik zette al expres mijn niet niet in het fietsenrek doordat het daar al zo lekker tekeer ging, bedankt hé wie het ook was.
Een paar keer gehad dat mijn fietsketting er af viel en 1x gehad dat die gewoon gebroken was. Bij eraf vallen 1x geluk gehad dat het op de brug gebeurde en niet naar beneden vanwege een bocht waarbij je moet remmen en 1x onderweg naar school dit is niet zo lang gelden (1 oktober vorig jaar) en gelukkig net op tijd tot stil stand gekomen anders was ik aangereden geweest door een auto die hard voorbij kwam rijden. Toen was ik gewoon weg in schok ben 2 dagen niet naar school geweest daardoor. Het ging gewoon weg niet meer.
En de laatste keer was de 2de stagedag dit schooljaar, voor de duidelijkheid ik ben begonnen met stage. Mijn fietszadel brak af dit was blijkbaar de druppel.

Moet er wel bij zeggen dat mijn fiets in de tussentijd wel groot onderhoud heeft gehad met daarbij de fietsketting, tandwielen en alles wat daarbij hoort is vervangen. Maar toch had ik daarna alles vanaf fietsketting gebroken en zo. Hoe dat kon heel simpel de tandwielen bleken niet goed op elkaar te staan en mijn achterwiel was niet goed afgesteld deze schoof namelijk doordat de dingen die het vastzetten kapot waren en niet terug geplaatst bij degene waar ik hem had gebracht voor dat onderhoud. Een andere fietsenmaker heeft hem helemaal gefikst. Maar ik durf er gewoon weg niet meer op te fietsen, als ik hem al zie raak ik in paniek.

Vandaar dat ik een nieuwe heb gekocht. Probleem is alleen dat ik fietsen gewoon weg dood en dood eng vind. Dit wordt weer wennen, maar daarvoor moet ik wel gaan fietsen. Ik heb ik de tussentijd wel gefietst maar het gaat nog moeizaam.
Naar de winkel hyperventilerend aangekomen.Terug gelopen, daarvan zijn de foto's. Keer erop minder ver naar de apotheek en bijna helemaal terug thuis gekomen gefietst wel te verstaan maar het ging niet meer. Dat was allemaal in de herfstvakantie daarna heb ik niet meer gefietst.

Maar ik hou jullie op de hoogte voor mij is het dan ook gelijk een stok achter de deur.
Mijn oude fiets staat ook nog in de schuur elke keer dat ik die zie raak ik gewoon weg in paniek. De lamp moet er nog terug op en dan gaat die de verkoop in. Er is toch niks mis meer mee, en voor de duidelijkheid er zit ook weer een fietszadel op een nieuwe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten