zondag 28 februari 2021

Ziektebeeld: Verdraaiing van de knie

Een verdraaide knie: het kan overal gebeuren. In de keuken, tijdens werk, maar vooral tijdens sporten is de kans groot. Een verdraaid kniegewricht doet veel pijn en vaak is het lastig om te lopen. Hierom is het extra belangrijk om de knie op de juiste manier te behandelen

Wat te doen bij een verdraaide knie?

Let op: neemt de pijn toe of staat de knie in een vreemde stand? Neem dan altijd contact op met een arts.

Een verdraaide knie is vaak te herkennen aan de zwelling die optreed rond het gewricht, meestal binnen een aantal uur. Het slachtoffer heeft uiteraard veel pijn en het is mogelijk dat de knie een vreemde stand heeft. Mocht dit het geval zijn, behandel de knie dan hetzelfde als een botbreuk en zet deze nooit zelf weer recht! Of de knie nu wel of niet een vreemde stand heeft, het is belangrijk het letsel te koelen. Doe dit ongeveer 10 tot 20 minuten.

Hulpmiddelen bij een verdraaide knie

Het wordt aangeraden de knie te koelen met een instant coldpack. Een instant coldpack blijft door middel van het knijpen in een compartiment een half uur koud. Deze kan, in combinatie met een washandje, handwerkje of theedoek op het letsel worden gelegd. Ook handig: een instant coldpack hoeft niet eerst in de koelkast te worden gekoeld maar kan meteen worden gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten