vrijdag 30 april 2021

Ziektebeeld: gekneusde en/of verstuikte pols

 Verschil kneuzingen en verstuikingen

Bij een kneuzing is het weefsel dat zich tussen de opperhuid en de botten bevindt, beschadigd. De kapotte bloedvaten en cellen zorgen ervoor dat er vocht en bloed ophoopt (bloeduitstortingen). Deze zwelling kan pijn veroorzaken.

Bij een verstuiking (of verzwikking) is er een onnatuurlijke beweging gemaakt met een gewricht. Net als bij een kneuzing kan er een zwelling ontstaan vanwege een ophoping van bloed en vocht. Het doet pijn wanneer je op deze zwelling drukt of als je je pols beweegt. Hiernaast zijn de gewrichtsbanden gescheurd en gerekt.

Diagnose

Het verschil tussen een breuk en kneuzing is vaak moeilijk te bepalen. In beide gevallen kunnen er bloedvaten kapot zijn gegaan waardoor je last hebt van een onderhuidse bloeding en zwelling. Het getroffen gebied heeft een blauw/paarse of rode kleur en de desbetreffende plek voelt warm aan. Bij een breuk is alleen in zeldzame gevallen een uitstekend stuk bot te zien; dan is er dus geen twijfel of het een breuk of kneuzing betreft. In andere gevallen is er slechts een grote bult te zien of pijn te voelen bij het bewegen van de pols. Bij twijfel is het aangeraden om een huisarts te raadplegen.

Kneuzing

Het ontstaan van een kneuzing

Een gekneusde pols kan op verschillende manieren ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een kneuzing oplopen tijdens een val of tijdens het sporten. Je kunt ook een gekneusde pols oplopen door overbelasting tijdens het verrichten van zwaar werk. Een gekneusde pols kan vooral zeer vervelend zijn wanneer het je meest gebruikte arm betreft. Simpele handelingen, zoals een deur openen, worden hierbij bemoeilijkt. Wanneer je last hebt van een kneuzing is er niet altijd een open wond te zien, de pijn die je voelt wordt namelijk van binnenuit veroorzaakt.

Locatie van de kneuzing

De kneuzing kan zich aan het einde van de ellepijp of het spaakbeen bevinden. Hiernaast kan de kneuzing bij de handwortelbeentjes aanwezig zijn. Een pols bevat in totaal acht handwortelbeentjes.

Behandeling

Je kunt een gekneusde pols met een zak ijs, koud water of een coldpack behandelen. Zorg ervoor dat het getroffen gebied zo'n 10 minuten gekoeld wordt. Als je ijs of een coldpack gebruikt, dien je een droge (hand)doek tussen het ijs of coldpack en het getroffen gebied te gebruiken. Direct contact met de huid kan namelijk de huid bevriezen en schade aan de huid veroorzaken. Je kunt als slachtoffer last krijgen van een flauwte (die veroorzaakt wordt door de pijn en kou), waardoor het belangrijk is om hulp te krijgen. Als je alleen last hebt van een kneuzing is er geen operatie nodig.

Genezingsproces

Het is zeer belangrijk om de getroffen pols voldoende rust te gunnen zodat de zwelling vermindert. De pijn wordt minder naarmate de zwelling vermindert. De bloeduitstortingen worden na verloop van tijd minder. De blauw-/paarsachtige plekken worden geel en verdwijnen uiteindelijk. De kleurverandering ontstaat vanwege hemoglobine die omgezet wordt in gele pigmenten. Hemoglobine is een eiwit dat in rode bloedcellen voorkomt. Het is afgeraden om te veel aan het pijnlijke gebied te zitten, naast de pijn die het veroorzaakt kan het namelijk het genezingsproces vertragen.

Volledige genezing

Het duurt meestal ongeveer 6 weken voordat de kneuzing geheel is genezen. De duur van het genezingsproces is afhankelijk van de ernst van het letsel en je lichamelijke conditie.

Verstuiking

Het ontstaan van een verstuiking

Een verstuiking kan alleen door een verkeerde beweging ontstaan. Bij een verstuiking gaat het altijd om het beschadigd weefsel om een gewricht. Dit ontstaat van binnenuit. Een verstuiking bij de pols kan onder andere ontstaan wanneer je een val opvangt en hierbij je polsen te veel buigen. In totaal bestaan er drie verschillende gradaties:
  • Het losraken van een aantal bandvezels, je kunt je pols nog volledig gebruiken.
  • Het afscheuren van een deel van de band. Je merkt hierbij belemmeringen bij het gebruik van je pols.
  • Het volledig afscheuren van het gewrichtsband. Hierbij kun je de pols helemaal niet mer gebruiken en moet er zelfs geopereerd worden.

Locatie van de verstuiking

De banden die verrekt zijn bij een verstuiking van de pols bevinden zich aan het polsgewricht. De banden liggen tussen de botten en zorgen ervoor dat je botten bij elkaar blijven.

Behandeling

Bij een verstuiking gaat de aandacht naar het bestrijden van de zwelling en pijn. In ernstige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een tape of zelfs gips. Hier wordt pas gebruik van gemaakt als de zwelling na 2 weken nog niet is afgenomen. Hiernaast wordt er een zwachtel gebruikt om verdere zwellingen te voorkomen. Als de gehele band is afgescheurd is er zelfs een operatie noodzakelijk. Een verstuiking is in dit geval erger dan een kneuzing.

Genezingsproces

Wanneer een pols verstuikt is, is het belangrijk om de pols af en toe heel voorzichtig te bewegen. Het is echter afgeraden om deze pols te gebruiken om te tillen of (zware) handelingen te verrichten. Hiernaast heeft een verstuikte pols net als een gekneusde pols voldoende rust nodig om te kunnen herstellen.

Volledige genezing

Een lichte verstuiking kan na 1 tot 2 weken grotendeels genezen zijn. Het genezingsproces van een ernstige verstuiking kan net als het genezingsproces van een ernstige kneuzing zo'n 6 weken duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten